dimana keadilan...dimana kebebasan...

            
 Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh...
            
             Terlalu ramai orang yang menbicarakan tentang bersih..bersih rumah..bersih kereta..lagi-lagi nak raya pasti bersih tidak lekang dari bibir setiap orang, tapi bulan ramadhan yang mulia ini, yang penting bersihkan  hati kita adalah yang paling penting sekali tapi jangan bulan puasa saja kita bersihkan hati, kita teruskan membersihkan hati kita dari dosa dan maksiat, bicara tentang bersih tentu tidak akan lari dari BERSIH 2.0.
            Pada pendapat atau pandangan saya, kita sebelum bercakap atau menulis dimana-mana terutamanya di Facebook, mesti tahu apa yang sebenarnya terjadi dan tahu tujuan sesuatu perkara, ramai orang yang tidak faham, mengerti atau hanya tahu memberi komen sahaja tetapi tidak faham apa yang sebenarnya terjadi, itulah yang membuatkan hati saya panas dan kecewa dengan remaja-remaja yang di luar sana, walaupun kita tidak tahu atau kurang ilmu jangan kita melemparkan tuduhan atau menfitnah orang dan merendahkan perjuangan orang, buat gelak saya yang membacanya, tidak tahu jangan perlekehkan orang. Cuba or try dalam english cari maklumat atau kena tahu tujuan sesuatu perkara, jangan sesedap oren  memberi komen tanpa mengetahui sebab kenapa ia terjadi.
             Saya bukanlah seorang yang kuat atau superhero macam supermak tu, kita tidak mampu menyertainya atau bersama-sama tapi kita menyokong dari jauh sudah cukup bagi saya jangan kita memperlekehkan perjuangan orang, diam atau duduk diam kalau tidak tahu itu lagi baik dari membodohkan diri sendiri. Minta maaf kalau terkasar bahasa, yang benar tetap benar.
                 Fikir dan terus berfikir, Allah SWT berikan  kita kurniaan terindah iaitu akal untuk berfikir, jangan biar akal tumpu andai kita tidak berfikir, fikir dimana keadilan..dimana kebebasan, fikir-fikirkanlah. Ingat pada diri saya sendiri dan pada sahabat-sahabat saya, andai kita mati kerana mempertahankan islam sudah pasti syurga menanti kita, jangan takut kerana Allah sentiasa bersama kita.

Kebajikan apakah yang ditegakkan?
Bismillah Wal Hamdulillah

Usai pulang dari Dataran Hayyu 'Asyir sebentar tadi, saya mencuri masa menulis sedikit di laman ini. Dunia terus menyaksikan pelbagai kerosakan dan kezaliman yang dilakukan oleh tangan-tangan yang tidak pernah rasa takut akan janji Tuhan. Bila melihat isu-isu yang melanda mahasiswa di bumi Mesir ini, hati ini semakin membarah kebencian dan kegeraman kepada yang melakukan kezaliman tersebut.

Saya memohon maaf, dengan sedikit kekasaran yang ada dalam posting ini. Namun, saya ingin bertanya, apakah bentuk kebajikan yang diberikan oleh pihak berwajib EM? Apakah bentuk tindakan yang sewajarnya diambil oleh pihak Kedutaan bagi menangani perhimpunan BERSIH? Adakah dengan cara kotor, menggunakan kuasa sesuka hati. Jika inilah laporan yang diluahkan sendiri oleh mereka yang dizalimi, maka tampillah secara jujur memberikan penjelasan, bukan sekadar alasan kesibukan!


Apakah maknanya tidak membenarkan berpolitik jika kelab salah satu politik tumbuh melata di beberapa cawangan di luar negara? Apakah alasan tidak boleh berpolitik bagi mahasiswa, sedangkan Islam itu sendiri mengajar kita berpolitik. Cuma pastikan politik mengikut cara Islam, bukan sekadar menjuzuk-juzukkan ajaran Islam mengikut kehendak nafsu.

Adakah mereka yang melarang berpolitik, mahu membina pimpinan negara yang lesu, tidak menguasai isu, hanya tahu belajar, hanya mahu memikirkan diri sendiri, hanya mahu menjaga periuk nasi sendiri, hanya mahu ,mencari kesenangan diri sendiri dan mereka yang hanya bodoh mendungu menggadaikan agama, maruah dan jatidiri demi kebendaan dan dunia yang sudah nazak!...

Diancaman dan diugut

Mahasiswa Mesir sering diugut dengan ancaman penarikan zakat dan penggantungan biasiswa atau tajaan. Pantang jika ada yang lantang, pasti akan diugut. Apakah sebegini jijik tindakan yang diambil oleh mereka yang melaungkan mahu memberikan kebajikan pelajaran dan pendidikan? Zakat bukan bahan mainan yang boleh dikawal sesuka hati. Ia adalah amanah yang wajib diberikan kepada yang berhak tanpa mengira status politik ataupun sebagainya.

Disoal siasat

Urusan pengkuliahan di EM, sudah menjadi urusan soal siasat. Malah, terdapat segelintir yang berurusan diperlekehkan, dikecam dan pelbagai lagi. Saya tidak pasti, sama ada piagam pelanggan direalisasi atau sekadar menggaburi. Saya masih boleh menerima andai pihak-pihak terbabit memberi nasihat belajar bersungguh-sungguh, namun saya tidak boleh menerima andai mereka mengecam, mengugut dan menyoalsiasat, seolah-olah yang berurusan adalah pesalah yang perlu dipenjara!

Dihalau tempat tinggal

Ini sudah lama berlaku, sejarah membuktikan bagaimana nasib-nasib anak-anak Selangor yang dihalau dari Asrama mereka. Kini, beberapa penghuni ARMA, menerima nasib yang sama. Mereka dihalau dengan alasan menghadiri perhimpunan BERSIH. Pihak terbabit hilang rasa malu. Mereka buta sejarah, menumpang tuah tanah milik PMRAM, menghalau PMRAM dari pejabatnya, kini mahu menghalau penghuni-penghuni yang tidak bersalah.

Dibuang Kursus/ Universiti

Antara kes yang terbesar, berlaku kepada Saudara Mohd Firdaus, yang menerima panggilan telefon daripada doktor kuliahnya, di Darul Ifta' Misriyyah. Bahawa beliau telah dibuang daripada universiti atas alasan ada masalah dengan kedutaan Malaysia di Mesir. Kemungkinan besar adalah disebabkan beliau adalah penganjur kepada Bersih 2.0 Mesir baru-baru ini. Wah, ini satu tindakan yang melampau yang telah diambil oleh pihak yang terbabit. Tindakan yang baru dicuba bagi menghalang keterbukaan dan kebebasan bersuara di Mesir.

Disenaraihitamkan nama

Ini satu lagi cara yang cukup jelik. Dengan alasan yang direka, pihak terbabit sesuka hati menyenaraihitamkan nama-nama mahasiswa. Saya juga pernah disenaraihitamkan kerana kononnya terlibat dengan gerakan bawah tanah, hingga pegawai polis dari Bukit Aman bertandang ke rumah untuk mencari saya. Atas dasar terlibat dengan politik kononnya, mahu melawan kerajaan. Sayangnya, alasan itu hanya dibuat-buat. Kini, sekitar 40 orang mahasiswa Perak juga telah disenaraihitamkan. Mengapa ya, tiada nama-nama pelajar yang terlibat secara terang dan jelas dengan Kelab UMNO, tidak disertakan? Jika memang alasan politik mahu digunakan. Saya masih tidak faham, mengapa Kelab ini bebas bergerak tanpa sebarang halangan. Namun, bila ada gerakan-gerakan menyuarakan hak, sering dikecam, difitnah dan sebagainya.

BERSIH di negara lain

Ini satu kemusykilan besar yang berlegar di benak saya. Saya melihat video-video demo BERSIH di Australia, UK, Rom, Britain dan lain-lain. Wah, amat dasyat lagi berbanding BERSIH di Mesir. BERSIH 2.0 di Mesir cukup sopan, tiada sebarang provokasi mengikut laporan yang didengari(walaupun saya tidak menyertainya). Di negara lain, lagi hebat mereka mengutuk kerajaan, antara ayat mereka " Shame of you, Najib" dan pelbagai ayat-ayat kasar. Namun, tiada sebarang berita dan perkhabaran tentang tindakan terhadap mereka. Jika dibandingkan, Mesir menjadi rekod pertama pelajarnya dibuang universiti kerana menyertai BERSIH. Adakah sebegini rupa layanan terhadap kami yang belajar agama? Sungguh memalukan dan mengaibkan perbuatan tersebut.

Kesimpulan

Kezaliman akan terus berada di muka bumi ini. Bagi yang berlaku zalim, bertaubatlah dan kembalilah kepada Allah. Atau teruskanlah kezaliman dan tunggu sahaja balasan Allah, jika itu yang ditunggu-tunggu. Bagi yang dizalimi, pertahankan hak kita. Kita Ummat Nabi Muhammad SAW, punya identiti, punya imej 'Syabab' Islam yang unggul dan berani.


Sisipan

Sentiasa memohon Allah pelihara dan menjaga kita.
Oleh:
Hurriyyah Abdul Mokti
Suri di Bait As-Shahriyyah

Comments

Popular Posts